Od 2020. zakup državne zemlje na period od 4 do 8 godina, profesionalnim proizvođačima poseban status

Foto: MPŠV

Nedimović je istakao da će se boljitak u domaćem agraru osetiti već početkom naredne godine

Od sledeće godine ratari će moći da iznajme zemlju od četiri do osam godina, a ono što ih muči jesu subvencije i dizel gorivo. Radimo na tome da uvedemo instituciju profesionalnog poljoprivrednog proizvođača i oni mogu da očekuju daleko bolje uslove, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete kikindskih naselja Mokrin, Banatsko Veliko Selo i Rusko Selo, prenosi RTV.

-Profesionalni poljoprivredni proizvođač je osoba koje živi samo od poljoprivrede. Nema dopunskih izvora finansiranja. U registru poljoprivrednika imamo dosta onih koji su zaposleni, bave se samostalnom delatnošću, a poljoprivreda im je dodatni posao. Oni koji žive samo od poljoprivrede zaslužuju poseban status, rekao je Nedimović.

Kako prenose Novosti, on je ponudio lokalnoj samoupravi da država obezbedi pola novca za komasaciju, jer ako su veće parcele ima smisla navodnjavati. „Pored toga, poljoprivrednicima sam ponudio pola novca za nabavku sistema za navodnjavanje. Mislim da je od države dosta. Kad daješ pola para za nešto, mislim da je to sasvim pristojno. U Banatskom Velikom Selu je komasacija rađena osamdesetih godina, ali je život učinio svoje i posle 40 godina, na osnovu zakona o nasleđivanju, parcele su usitnjene. To je sada ozbiljno sociološko pitanje“, objasnio je ministar.

Nedimović je istakao da će se boljitak u domaćem agraru osetiti već početkom naredne godine, kao i to da ne očekuje značajnije promene u setvenoj strukturi u predstojećoj jesenjoj setvi.