Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije: Subvencije isplatiti ne čekajući e-Agrar

Foto: Pixabay

Na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije razmotrano je stanje u poljoprivredi pred predstojeću setvu, sa osvrtom na podsticaje, dug poljoprivredncima, kredite, mere u stočarstvu.

Odbor je pozdravio sve postignute dogovore predstavnika Ministarstva poljoprivrede i udruženja  poljoprivrednih proizvođača i dao preporuke da se donese Uredba o raspodeli kompletnih podsticaja za 2023. godinu. U uredbu, po preporuci, trebada se ugradi suma od 5 odsto sredstava, iz ukupne mase za podsticaje, za interventna i sezonska reagovanja.

Preporučeno je također da se, pre setve isplate svi dugovi po podnetim zahtevima poljoprivrednika do 31.12 2022. kao i podsticaji i regres po hektaru za biljnu proizvodnju 2023. pre setve ne čekajući E-agrar.

Odbor je  dao prepruku da Ministarstvo svojim merama doprinosi da biljna proizvodnja služi razvoju stočarstva i prerađivačkoj industriji kao i da se što pre postigne dogovor sa poslovnim bankama o kreditima sa regresiranom kamatom za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini.

B. K.

.