ODGOVOR NA IZAZOVE KLIMATSKIH PROMENA: Srpska semena pothranjena u Svetskoj banci gena na arhipelagu Svalbard

Foto: Pixabay

Srbija je u 2021. go­di­ni pothranila se­me­na pše­ni­ce, ov­sa, ra­ži i ječ­ma u svet­ski tre­zor Sval­bard, iz­me­đu kon­ti­nen­tal nog de­la Nor­ve­ške i Se­ver­nog po­la i ta­ko se obez­be­di­la u slu­ča­ju pri­rod­nih ka­ta­sto­fa i mo­gu­ćih ra­to­va, rekla je za „Dnevnik“ ru­ko­vo­di­lac pro­jek­ta dr Sa­nja Mi­kić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Mikićeva je istakla da je sla­nje do­ma­ćih se­me­na bi­la po­sled­nja me­ra da se se­me­na do­ma­ćih sor­ti du­go­roč­no sa­ču­va­ju. Ar­hi­pe­lag Sval­bard ili Špic­ber­ška ostrva u Ark­tič­kom oke­a­nu na­la­zi na naj­se­ver­ni­joj tač­ki, pa je ge­o­graf­ski po­sma­tra­no bi­lo po­god­no me­sto za iz­grad­nju ban­ke ge­na ra­di bez­bed­nog i du­go­roč­nog ču­va­nje se­me­na, čak i u uslo­vi­ma glo­bal­nog oto­plja­va­nja.

Po re­či­ma dr Mi­kić, pre ne­go što su se­me­na po­sla­ta, to­kom dve pro­iz­vod­ne se­zo­ne, ra­đe­ni su ogle­di u ko­ji­ma je is­pi­tan ve­li­ki broj oso­bi­na bit­nih za oplem­nji­va­če i pro­iz­vo­đa­če.

„Re­zul­ta­ti ova­kvih ogle­da omo­gu­ći­lo je da se iz­dvo­je sor­te ko­je su naj­bo­lje po kva­li­te­tu, pri­no­si­ma, ot­por­no­sti na stresne fak­to­re ili dru­ge bit­ne oso­bi­ne. Ta­kav ge­net­ski ma­te­ri­jal će se da­lje ko­ri­sti­ti za stva­ra­nje po­bolj­ša­nih sor­ti ko­je će mo­ći da uspšenije od­go­vo­re na sa­da­šnje i bu­du­će iza­zo­ve sa­vre­me­ne po­ljo­pri­vre­de i dru­štva uop­šte“, rekla je dr Mi­kić.

U Svalbardu, Svetskoj ban­ci ge­na se ču­va pre­ko 1,1 mi­lion se­me­na bi­lja­ka iz svih ze­ma­lja sve­ta, što pred­sta­vlja ujedno i naj­ra­zno­vr­sni­ju ko­lek­ci­ju se­me­na use­va na sve­tu. Tre­zor ču­va du­pli­ka­te, od­no­sno re­zer­vne ko­li­či­ne osta­lih bana­ka ge­na ši­rom sve­ta u slu­ča­ju da u ovim ba­na­ka­ma do­đe do gu­bit­ka usled pri­rod­nih ka­tar­sto­fa, ra­to­va, ne­do­staka fi­nan­sij­skih sred­sta­va, lo­ših uslo­va ču­va­nja, ne­struč­nog ru­ko­vo­đe­nja ili ne­kog dru­gog raz­lo­ga.

Se­me­na se ču­va­ju po si­ste­mu „cr­ne ku­ti­je“, što pod­ra­zu­me­va da se po­sla­te ku­ti­je sa se­me­nim ne otvar­jau (sa­dr­žaj se pro­ve­ra­va ske­ni­ra­njem ren­gen­skim zra­ci­ma, kao pri aero­drom­skoj kon­tro­li pr­tlja­ga) i sa­mo in­sti­tu­ci­ja ko­ja je po­sla­la se­me­na ima pra­vo da tra­ži nji­hov po­vra­ćaj u bi­lo kom tre­nut­ku. Sa­mo ču­va­nje se ne na­pla­ću­je, a tro­ško­ve tran­spor­ta pre­u­ze­la je in­sti­tu­ci­ja ko­ja je po­sla­la se­me­na.

B. K.