PROIZVOĐAČI TRAŽE ZAŠTITU: Organski uvozni proizvodi iz Italije jeftinji od naših

Foto: Pixabay

Sve veći problem za organske proizvođače u Srbiji je uvoz organskih proizvoda. Porodica Šokšić iz Taraša u Banatu za list “Poljoprivrednik” navodi  da su, na primer, proizvodi iz Italije, i pored svih troškova proizvodnje tamošnjih farmera i transporta, jeftiniji na našem tržištu nego domaći organski proizvodi.

„Italijanski organski proizvođači imaju velike subvencije i robu mogu da prodaju po nižim cenama. Mi moramo da nadomestimo troškove ulaganja kroz cene naših proizvoda, a ne kroz subvencije. Takve cene korigujemo i spuštamo kako bismo ostali u sistemu trgovinskih lanaca, što opet povlači i promenu cena prema našim dobavljačima. Takva situacija se ne završi uvek dogovorom, što remeti posao svih učesnika u lancu.“, rekao je Goran Šoškić koji sa majkom Gordanom i bratom Vojislavom vodi domaćinstvo.

Šoškići kažu da se poslednjih godina sve manje proizvođača odlučuje za organsku proizvodnju, a da ima  i onih koji odustaju od ovog posla. Neki ne veruju u organsku, drugima manjka znanje,a trećima je lakše da se bave konvencionalnom proizvodnjom.

„Imam utisak da ljudi na neki način pokazuju odbojnost prema organskoj proizvodnji, ali treba verovati i biti uporan. Sarađujemo sa velikim trgovinskim lancima Deleze, Lidl, Merkator gde su kontrole stalne, najavljene i nenajavljene, stalno ste u sistemu sledljivosti i proverljivosti što je velika obaveza. S druge strane ako želimo više površina pod organskom proizvodnjom država mora više da se potrudi, da pruži jaču podršku onima koji ulaze u ovu proizvodnju, posebno kada je reč o plasmanu i pojednostavljenju procedura“, kaže Goran.

Šoškići od države dobijaju subvenciju od 28.000 dinara po hektaru i priznaju da je u odnosu na subvenciju za konvencionalnu proizvodnju to značajno više.

„Organskih proizvođača trebalo bi da bude znatno više. Bez obzira i na promociju ove proizvodnje i ciljane kampanje malo je onih koji se odlučuju da se u nju uključe, a Srbija ima veliku potrebu za organskim proizvodima. Zašto bismo uvozili ako možemo da proizvodimo! Ima prostora. Ljudi treba da shvate i da, prozvodeći po organskim principima, istovremeno dajemo i doprinos očuvanju životne sredine. Taj osećaj, da učestvuješ u nečemu dobrom i korisnom za društvnu sredsunu, je poseban benefit ove proizvodnje i čini da budeš zadovoljan“, rekao je Goran.

B. K.