Pastor: Vojvodina koristi samo dva odsto biomase za proizvodnju energije

Na području pokrajine Vojvodine od tone stvorene biomase koristi se samo dva odsto, a samo jedna bala sena može da zameni 3,5 litra nafte, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor na otvaranju konferencije o cirkularnoj ekonomiji u Skupštini AP Vojvodine.

„Neophodno je da se korigujemo i promenimo jer ono što je u proteklih 50-60 godina postalo normalnost, dovelo nas je u današnju situaciju“, poručio je Pastor.

Dodao je da temu cirkularne ekonomije doživljava kao „razmišljanja o mogućnosti obuzdavanja halapljivosti i vraćanju u normalnost“.

„Obuzdavanju apetita velikih kompanija je prioritet kao i da njihov profit nekako svedemo na racionalnost u trošenju resursa. Mislim da danas po tom pitanju ne stojimo dobro, a trenutna kriza u Evropi generalno ne doprinosi rešavanju problema“, ocenio je Pastor.

Međunarodnu konferenciju „Od linearnog ka cirkularnom – bioekonomija u perspektivi cirkularne ekonomije u Srbiji – regionalni i lokalni pristupi“ organizovala je Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća „Alma Mons”.

B. K.