STIPS: Prasad u Šapcu dostigla 400 dinara za kilogram!

Reporteri STIPS  (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srtbije)  protekle nedelje na pijaci žive stoke u Vranju zebeležili su pad cene teladi SM rase do 160 kilograma,  520 dinara za kilogram. Zaprodaju je bilo dvadesetak grla, a obim prometa bio je prosečan. Telad su bila jeftinija  i na pijaci žive stoke u Užicu. Razlog je dosta dobra ponuda grla, ali  promet je bio slab, dominirala je cena od 500 dinara za kilogram. U klanicama  Zlatiborskog regiona evidentiran je pad cene teladi SM rase na 520 dinara za kilogram. Za razliku od njih skuplji su bili tovni bikovi SM rase preko 500 kilograma 360 i krave za klanje SM rase, 280 dinara za kilogram.

U klanicama na  Južnobanatskog regiona došlo je do rasta cene tovne junadi preko 480 kilograma na 340 dinara za kilogram, a razlog je veoma slaba ponuda grla. Nije bilo značajnijih promena u pogledu obima ponude i otkupa goveda ni u klanicama Braničevskog regiona. Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 550 dinara za kilogram. Za otkupljenu tovnu junad od 350 do 440 kilograma plaćalo se 450 dinara za kilogram, a za krave za klanje SM rase 200 dinara za kilogram. Otkupna cena tovne junadi do 480 kilograma u klanicama Južnobačkog regiona  iznosila je 340 dinara za kilogram, dok je u Sremu dostigla je iznos od 400 dinara za kilogram.

Rast otkupne cene obe kategorije prasadi zabeležio je reporter na pijaci žive stoke u Čačku. Za grla do 15 kilograma prodavci su dobijali 400, dok je od 16 do 25 kilograma domininanatan iznos bio 380 dinara za kilogram. U klanicama Moravičkog regiona izostao je otkup prasadi, a tovne svinje od 80 do 120 kilograma otkupljivane su po ceni od 240 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u Novom Sadu, takođe, je u odnsu na prethodni period evidentiran rast prodajne cene prasadi. Cena grla do 15 kilograma iznosila je 370 , dok je u kategoriji grla od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 350 dinara za kilogram. Klaničari sa podučja Šapca i okolnih mesta podigli su otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, pa je cena prasadi iznosila 370 , a tovnih svinja 270 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke na ovom području takođe je došlo je do rasta cene prasadi  od 16 do 25 kilograma, dominirao iznos od čak 400 dinara za kilogram.

U klanicama Nišavskog regiona otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma dostigla je 350 dinara za kilogram uprkos solidnoj ponudi što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je viša  u klanicama Južnobanatskog regiona, dominirao iznos od 240 dinara za kilogram uz prosečnu ponudu i otkup grla.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu bila su skuplja jagnjad, cena iznosila 370 dinara za kilogram, a obim ponude i prodaje bio je prosečan. Rast otkupne cene jagnjadi zabeležio je reporter iz Šapca u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. Dominirao je iznos od 320 dinara za kilogram uz dobru ponudu i solidan broj otkupljenih grla. Na pijaci žive stoke u Nišu došlo je do pada cena jagnjadi, najčešće su se mogla pazariti po ceni od 400 dinara za kilogram. Jagnjad su bila jeftinija u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Vranju, prodaja se uglavnom odvijala po ceni od 350 dinara za kilogram.

Pad prodajne cene jagnjadi zabeležen je i na stočnoj pijaci u Užicu. Obim ponude bio je prosečan, a dominirao je iznos od 360 dinara za kilogram. Klanice u Srednjebanatskom regionu  otkupljivale su jagnjadi po ceni od 350  i ovaca kod kojih je dominirao iznos od 120 dinara za kilogram. Ponuda jagnjadi bila je slaba, a ovaca vrlo slaba kao i sama prodaja.

B. K.