Petrović: Poslovne banke lane plasirale 17 milijardi dinara u poljoprivredu

Na poljoprivrednom sajmu “AgroSirm” u Sremskoj Mitrovici održan je panel o finansiranju poljoprivrede. Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja, predstavila je podsticaje koje poljoprivredni proizvođači mogu da ostvare u narednom periodu. Naglasila je da Ministarstvo poljoprivrede pažljivo prati situaciju na terenu i novim podsticajim i programima reaguje na potrebe poljoprivrednika. Ali isto tako i na nepravilnosti i zloupotrebe u oblasti subvencija koje ometaju proces isplate podsticaja.

Petrovićeva se posebno osvrnula na veoma povoljnu kreditnu podršku poslovnih banaka koja omogućavaju poljoprivrenicima u Srbiji da investiraju u unapređenje mehanizacije, izgradnju objekata i nabavku opreme.

„Poslovne banke su lane kroz meru kreditne podrške, koja podrazumeva subvencionisanja dela kamatne stope, plasirale 17 milijardi dinara kredita, mahom za likvidnost. Na taj način poljoprivrednim proizvođačima  pružena je podrška u prevazilaženju nepovoljnog uticaja pandemije na njihovu proizvodnju“, rekla je Petrovićeva apelujući na poljoprivrednike da osiguraju svoje zasade i životinje, i uz pomoć mera koje sprovodi Uprava za agrarna plaćanja ostvare povraćaj od 40 do čak 70 osto plaćenje premije osiguranja.

B. K.