Pirotski kačkavalj četvrti najbolji ovčji sir na svetu

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu 50 najboljih sireva od ovčijeg mleka na svetu, među najboljim se našli i sirevi iz Srbije i Crne Gore. Najbolji sir od ovčijeg mleka na svetu je Fiore Sardo. Ovaj sir se proizvodi samo na Sardiniji, gde se tradicija uzgoja ovaca i proizvodnje sira može pratiti do 1.000 godina pre Hrista. Pirotski kačkavalj se takođe našao među najboljim sirevima sveta.

Drugi najbolji sir na ovoj listi je Njeguški sir, crnogorski punomasni tvrdi sir od ovčijeg mleka. Sir ide prvo u gazu, zatim u kalup za sir. Nakon oblikovanja se stegne drvenom daskom koja je pritisnuta kamenom. Sir se zatim posoli i ostavi dva dana u drvenoj kutiji, a zatim odležava najmanje četiri nedelje.

Na četvrtom mestu  našao se Pirotski kačkavalj. TasteAtlas navodi da taj sir ima izuzetno prijatan ukus i lepu svetložutu boju. Sir se isključivo proizvodi od ovčjeg mleka jer je Pirotsko područje poznato po autohtonim vrstama ovaca, koje žive samo na obroncima Stare planine.

B. K.