PKS: Blokade hladnjača nisu rešenju za otkupnu cenu maline

Privredna komora Srbije (PKS) ocenila je da su nedopustive blokade pogona nekih od najvećih otkupljivača-hladnjačara i izvoznika malina širom Srbije od strane proizvođača koji nisu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom.

Nakon hitnog sastanka sa predstavnicima najvećih otkupljivača malina, koji je održan u PKS, upućena je molba svim nadležnim državnim organima, da u skladu sa zakonom, omoguće nesmetan rad kompanijama koje otkupljuju ovo voće.

„Dogovor proizvođača i otkupljivača jedini je način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu“ naglašavaju iz PKS.

PKS će uputiti molbu resornom ministarstvu poljoprivrede da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici ministarstava finansija, poljoprivrede i trgovine, kao i PKS, sa ciljem da se u narednom periodu  obezbedi što kvalitetnija proizvodnja i otkup maline.

Da bi se sprečile različite interpretacije podataka o tržištu maline,  PKS će od avgusta na mesečnom nivou objavljivati sve relevantne činjenice o otkupnim cenama, proizvodnji i izvozu maline, kako u Srbiji tako i u Evropi i svetu, sa ciljem da svi proizvođači i otkupljivači imaju realnu sliku o tržištu maline.

B. K.