TANASKOVIĆ: Država plaća štetu poljoprivrednicima od nevremena kao i eutanizirane svinje

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković obišla je dva poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Šid koja su pretrpela veliku štetu tokom nevremena. Ministarka je sa vlasnicima gazdinstava Rašić i Grozdanić, čije je voćnjake obišla razgovarala o gubicima sa kojima su se suočili zbog nevremena i obećala pomoć.

„Država će stati iza svake štete koja je nastala, zato je bitno da se one popišu. Pozivam sve predsednike opština, nakon što je prošle nedelje to učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, promovišući veliki projekat LID, jer ta sredstva mogu biti delom opredeljenja i za klimatske promene u delu koji je prihvatljiv Svetskoj banci. Potrebno je to iskoristiti, naročito u delovima gde je šteta načinjena poplavom ili usled ove katastrofe“, rekla je ministarka.

Ministarka je pozvala poljoprivrednike-stočare da se ponašaju odgovorno i ne preduzimaju korake koji bi uticali na proširenje afričke kuge svinja.

„Molim  da se životinje ne premeštaju alternativnim putevima i njivama“, rekla je Tanaskovićeva i podsetila da je ova bolest registrovana na 1.070 gazdinstava u 32 jedinice lokalne samouprave.

Apelujući na vlasnike malih gazdinstava, ona je istakla da „razume njihovu paniku“, napominjući da će im država nadoknaditi po tržišnoj vrednosti svaki kilogram eutanazirane svinje.

„Oni znaju kako se u ovakvim situacijama reaguje, da afrička kuga svinja nema lek, samo eutanazija je ta koja može pomoći u njenom suzbijanju“, rekla je ministarka i dodala da je poenta da se brzo deluje i da se ne krije tamo gde se pojavi ta bolest.

B. K.