PKS: Održan forum proizvođača voća i povrća „FruitNet South-East Europe“

Foto: https://pks.rs/

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je prvi specijalizovani forum za industriju svežeg voća i povrća „FruitNet forum South-East Europe“. Više od 40 proizvođača i izvoznika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana bilo je u prilici da se susretne sa 10 evropskih kupaca i distributera svežeg voća i povrća.Od  inostranih kupaca  na forumu su bili: ICA iz Švedske, REWE iz Nemačke, Consorfrut iz Poljske, Bama Gruppen iz Norveške, Freshpro iz Velike Britanije, Bingo iz Bosne i Hercegovine, Champion-Fruit Kft iz Mađarske, Eurogroup iz Italije, Greenyard iz Belgije.

Ukazano je i da su globalne turbulencije, klimatske promene i inflacija skratile mnoge dobavljačke lance, otvarajući time prostor za Srbiju i region da se pozicioniraju aktivnije na izvoznim tržištima.

„Forum je usmeren ka malim i srednjim kompanijama, proizvođačima koji teško mogu da dođu do kupaca na ovom nivou. Sastanci su unapred dobro pripremljeni, svi kupci  dobro znaju šta da očekuju, ali ono što je još važnije, mala i srednja preduzeća su pripremljena da se predstave i započnu ili nastave internacionalizaciju svog poslovanja“, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Pored intenzivnih B2B sastanaka, u plenarnom delu Foruma održane su prezentacije posvećene planiranju proizvodnje i izvoza voća i povrća iz jugoistočne Evrope, predstavljene su najbolje prakse poslovanja sa EU prodajnim lancima i uvoznicima, a razgovaralo se i o uticaju klimatskih promena i drugih nepovoljnih faktora na proizvodnju i trgovinu.

B. K.