PKS: Opao izvoz malina za trećinu, veliki izazovi za proizvođače u predstojećoj sezoni

Foto: Pixabay

Na sastanku Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća sa prerađivačima i izvoznicima u Privrednoj komori Srbije (PKS), rečeno je da je u prva četiri meseca ove godine izvoz maline bio za oko 30 odsto manji u odnosu na prosek prethodnih godina.

Iz PKS saopštavaju da podaci sa velikih izvoznih tržišta, pre svega Zapadne Evrope gde se najviše prodaje srpska malina, pokazuju da je prodaja maline u supermarketima širom Evrope opala za 20-30 odsto u odnosu na isti period 2020. i 2021. godine. Kao glavni razlog se navodi visoka cena uslovljena veoma visokom otkupnom cenom sveže maline u lanjskoj berbi.

Izvoznici su ukazali da će dolazeća sezona predstavljati veliki izazov za srpske izvoznike jagodičastog voća i to zbog rasta cena struje, transporta, radne snage i ostalih troškova uz veliki gubitak tržišta kako u prošloj tako i u ovoj godini.

Učesnicima sastanka predstavljene su i informacije iz Poljske koja očekuje solidan rod maline, za oko 10 odsto veći od prošlogodišnjeg, uz konstataciju da uprkos trenutnoj krizi podaci o rodu maline u Ukrajini pokazuju da će godina u toj zemlji biti solidna.

B. K.