PKS: Prehrambena industrija Srbije predstavljena na sajmu u Jordanu

Foto: Pixabay

Privredna komora Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju uvoza (SIPPO) organizovala je posetu srpskih kompanija sajmu prehrambene industrije i tehnologija- Food and Technology Expo 2022 u Jordanu od 13. do 19. avgusta.

Široku izvoznu ponudu zamrznutog voća i povrća, niskokaloričnih džemova, sokova, jabuka, meda kao i voćnih namaza, kaša i pirea inostranim partnerima predstavile su kompanije  ITN, Budimka, PIK Bečej, Medino i Agrounija. Kompanije su imale i poslovne razgovore sa oko 30 jordanskih kompanija iz sektora prehrambene, hemijske i industrije prerade metala, a program posete obuhvatio je i sastanak sa predstavnicima Udruženja privrednika Jordana kao i posetu maloprodajnim lancima i fabrici konditorskih proizvoda Al Zahra.

„Srbija i Jordan pored međusobne saradnje, mogu da svojim poslovnim zajednicama omoguće dobru platformu za izlazak na tržišta zemalja koje ih okružuju. Jordan može da bude platforma za izlazak srpskih kompanija na tržišta Iraka i Saudijske Arabije, sa kojima  ima tradicionalno dobro razvijene poslovne kontakte, dok Srbija istovremeno je odlična platforma za saradnju Jordana sa tržištem regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope“, rekla je Danijela Strižak, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Jordana lane je iznosila  svega sedam miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije  bio 5,1, a uvoz iz Jordana 1,9 mlliona dolara.

B. K.