PKV: Upešna saradanja pčelara Vojvodine i Slovačke

Foto: Pixabay

U Privrednoj Komori Vojvodine (PKV) održana je završna konferencija projekta „Praktična pomoć pčelarima da ispune uslove za obezbeđivanje  bezbednosti pčelinjih proizvoda namenjenih direktnoj prodaji potrošaču u skladu sa zahtevima EU za bezbednost hrane na osnovu HACCP“ koji je finsiarala Vlada Slovačke.

Rezultat projekta predstavljeni su u okviru redovnog sastanka Grupacije za pčelarstvo PKV.

„Slovačka vlada finansirala je izvođenje projekta čiji osnovni cilj je unapređenje higijenske prakse u radu naših pčelara. Zadatak je bio da se zakonske odredbe EU u ovoj oblasti prilagode domaćim zakonskim odredbama. Veliku pomoć u ovom poslu pružio nam je Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu“, rekao je Jozef Gašparovski, koordinator projekta.

U okviru projekta organizovana je  studijska poseta Slovačkoj i tamošnjem pčelarskom Insitutu, gde su naši pčelari mogli da se upoznaju sa  iskustvima pčelara u ovoj zemlji  Rekao je i da je razmena znanja I iskustava bila  obostrana, jer su Slovaci mogli dosta toga da nauče iz srpskih pčelarskih iskustava, preneo je portal “Poljoprivrdnika”.

B. K.