Počela nova pčelarska godina

Pčelari našeg podneblja, poslednji dan avgusta,smatraju novom godinom. Zapravo, kako dani kraćaju i sunce sve niže na horizontu prelazi svoj put što je jasan znak pčelarima da moraju preduzeti sve potrebne radnje da bi svoja društva kvalitetno pripremio za prezimljavanje.

Da bi zimovanje bilo uspešno potrebno je obezbediti dovoljno zdravih pčela i ostaviti dosta dobre zimnice. Sada je trenutak da se upotpune rezerve pčelinje hrane. Ukoliko u košnici nema dovoljno kvalitetnog meda, ovaj nedostatak treba nadoknaditi prihranom sirupom od konzumnog šećera.

U svakom pčelinjem društvu potrebno je da se nađe petnaestak kilograma kvalitetnog meda. On treba da bude raspoređen u okvirima na kojima će se nalaziti pčelinje klube, a njegova lokacija već se lako može utvrditi pogledom na plodište. Med treba da bude svetao, nikako medljika.

Ko ima mogućnosti, može da spravlja sirup sa surutkom, zamenjući vodu ovom biološki vrednom namirnicom. Leta na košnicama treba suziti jer u bespašnom periodu, a posebno kada se vrši prihranjivanje sirupom, velika je opasnost od grabeži, poručuje za RTV prof. Dejan Kreculj, dugogodišnji pčelar.

B. K.