Počela setva uljane repice u Vojvodini

Na vojvođanskim poljima počela je setva uljane repice. Vremenski uslovi za taj posao su pogodni, a stručnjaci proizvođačima savetuju primenu pune agrotehnike kako bi ostvarili optimalne prinose

Ana Marjanović Jeromela sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo rekla je za RTV da dobar deo proizvođača već koriste poslednje kiše i povoljniju vlažnost zemljišta kako bi adekvatno pripremili zemljište za setvu.

„Pre svih tih poslova potrebno je analizirati zemljište kako bi đubrenjem obezbedili neophodne uslove za rast i razvoj biljaka. Uljana repica se može sejati i u proleće, ali veći prinosi postižu se ozimim usevom“, rekle je Marjanović Jeromela.

Proizvođači u Vojvodini polsednjih godina  veoma su zainteresovani za setvu  repice zvog relativno dobre cene koja  o zavisi uglavnom od  situacije na svetskom tržištu  jer se  celokupan rod praktično izvozi. Kako se radi o sirovini za proizvodnju biodizela, kada cena nafte u svetu raste, isto tako  u porastu je i otkupna cena semena i ulja od uljane repice.

B. K.