Pokrajinski budžet za agrar 10,2 milijardi dinara, 22,3 odsto više nego lane

Foto: Pixabay

Budžet Pokrajinskog sekretarija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove godine iznosiće  10,27 milijardi dinara, što je za 1,9 milijadru dinara više  nego  lane, a  u procentima povećanje iznosi 22,8 odsto.

„Od opredeljenih sredstava  milijardu dinara izdvojeno je za rekonstrukciju i izgradnju dvonamenskih sistema za navodnjavanje, što je značajno ulaganje, posebno imajući u vidu veliku sušu, koja je prošle godine znatno umanjila prinose poljoprivrednih kultura“, rekao je za „Dnevnik” pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš.

Najviše para namenjeno je za registrovana poljoprivredna gazdinstva – 1,4 milijardi dinara, od čega će za sisteme za navodnjavanje biti izdvojeno 370 miliona dinara, za mlade koji žele da započnu proizvodnju – 200 miliona dinara, a 242 miliona dinara planirno je za kupovinu mehanizacije poljoprivrednim gazdinstvima.

„Za opremu za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru predviđeno je 90 miliona dinara, za organsku proizvodnju 10, a za opremanje stočarskih farmi 85 miliona dinara. Za protivgradne mreže izdvojeno je 80, a za unapređenje pčelarske proizvodnje 35 miliona dinara”,  naveo je Petreš.

U budžetu je predviđena nova mera – podsticaj za kupovinu priplodnih grla stoke  za čega je obezbeđeno 110 miliona dinara. Petreš je istakao i da je novac obezbeđen i za prerađivački sektor i to u ukupnom iznosu od 102 miliona dinara.

„Od toga 96 miliona dinara biće usmereno za preradu voća, povrća, mleka i mesa i za proizvodnju vina i rakije, a šest miliona dinara za unapređenje rada malih pivara“, istakao je Petreš.

B. K.