Položaj žena na selu: Potrebna podrška da hobi pretvore u biznis

Foto: https://gradski.online/

Kako unaprediti položaj žena na tržištu rada, s posebnim akcentom na njihovo osnaživanje u ruralnim područjima bile su neke su od tema o kojima se diskutovalo na okruglom stolu „Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena u Srednjem i Severnom Banatu“, organizovanom u Kikindi. Skup je okupio predstavnike zvaničnih državnih institucija, civilnog sektora, organizacije UN, kao i severnobanatskih lokalnih samouprava.

Nevena Marčeta, projektna koordinatorka u Agenciji UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u ruralnom području je istakla da su u Srbiji još uvek prisutni različiti stereotipi i patrijarhat.

„Istraživanje koje smo radili baš na temu neplaćenog rada, pokazuje da su žene u ruralnim područjima mnogo više angažovane na neplaćenom radu u odnosu na žene u urbanim sredinama. Zbog toga njihove porodice mesečno gubi oko 550 evra prihoda“, rekla je Marčeta, a prenela RTV.

Kako se moglo čuti tokom diskusija ženama je važna i podrška kroz konkretne mere aktivacije na tržištu rada, poput različitih obuka za sticanje znanja, dokvalifikacija, prekvalifikacija, odnosno mogućnosti da žene svoj hobi pretvore u biznis.

B. K.