PREDVIĐANJA EKONOMISTA: Dalji rast cena mesa neminovan, trgovci diktiraju cene

U vreme praznika kupujemo više hrane. Najviše novca trošimo na meso, koje beleži rekordne cene. Kilogram pilećeg filea košta i 860 dinara, pa je sada skuplji od svinjskog buta, čiju je cenu Vlada ograničila na 750 dinara po kilogramu.
Ekonomisti tvrde da su poslednja poskupljenja samo pokušaj trgovaca da dodatno zarade na praznicima.

Dekanka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žaklina Stojanović rekla je, gostujući na RTS-a, da u lancu snabdevanja stanovništva hranom najveći teret trpe poljoprivredni proizvođači.

„Mera u kojoj oni mogu da podnesu teret vezana je i za mogućnost opstanka proizvodnje. Opasno je ukoliko idemo u tom pravcu da oni trpe ceo teret krize budući da ćemo i dalje imati pad proizvodnje što može ostaviti negativnu posledicu na razvoj ekonomije kao celine.Može se očekivati u sektorima u poljoprivredi, pre svega stočarstvu, dalji rast cena jer stočari ne mogu da istrpe teret krize. Ako dolazi do pada ponude, logično je da će se rast cena hrane na lokalnom tržištu i dalje nastaviti bez obzira na pad na svetskom nivou“, rekla je Stojanovićeva dodajući da sektori proizvodnje mesa i mleka najveći osećaju najveći teret krize.

Stojanovićeva kaže da postoji i problem sa maržom trgovaca.

„Umesto da imao što više proizvođača, koji prodaju na malo, imamo ukrupnjavanje, njihovo objedinjavanje. U takvoj situaciji imamo i mogućnost da se vodi politika koja je u interesu trgovaca“, zaključila je profesorka Stojanović.
B. K.