Proizvođači mleka traže zaštitu države od uvozničkog lobija

Udruženje proizvođača mleka “Naše mleko Mačva” i udruženja građana, protestovali su kod Šapca, jer, kako navode. nisu ispunjeni zahtevi koje su od države tražili tokom prethodnog protesta.

Proizvođači zahtevaju da se premije za mleko povećaju na 20, umesto dosadašnjih 10 dinara po litru, podigne stimulacija po muznom grlu sa 25.000 na 40.000 dinara, a ne 30.000, koliko je ministarstvo prihvatilo da poveća.Zahtevi stočara su da se uvede kontrola uvoza mleka, kao i minimalna cena mleka.

Predstavnik proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina rekao je da se proizvođači mleka suočavaju sa problemom uvoza sireva i traže od vlade i ministarstva da trgovinskim lancima ograniče marže na mlečne proizvode.

„Dogovorili smo uvođenje takse na uvoz mleka (prelevman) od 15 dinara po litri, što je trenutno dobro rešenje za nas. Sada se javlja novi problem – sa uvozom sireva. Trgovinski lanci uvoze sireve po ceni od 2,7 evra za kilogram, a proizvodna cena kačkavalja je 700 dinara po kilogramu“, naveo je Baćina u saopštenju.

On je objasnio da to stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe.

„Trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i pd uvoznika. Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i sa isplatom plata zaposlenimA“, rekao je Baćina uz poruku da drža ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare.

B. K.