Prostran: Način uzgoja koka utiče na cenu jaja

Foto: Pixabay

Kokošija jaja su, prema zvaničnim statističkim podacima, poskupela u proseku oko 26 odsto u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period lane.

Proizvođači kažu da razlog za poskupljenje nije povećana potražnje, već skok cena svih parametara koji ulaze u proizvodnju ove namirnice i najavljuju moguće novo poskupljenje na jesen. Agroekonomista Milan Prostran, ističe da najveći uticaj ima poskupljenje hrane za životinje.

“To su pre svega kukuruz i sojina sačma koji su dominantni u ishrani koka nosilja”, objašnjava Prostran za „Večernje Novosti“.

Cena hrane za životinje je, prema Republičkom zavodu za statistiku, u drugim kvartalu ove godine u odnosu na isti period lane porasla za 22 odsto. Takođe skočili su troškovi energije, gorivo je poskupelo, veterinarske usluge… Ambalaža u koju se pakuju jaja je za jednokratnu upotrebu, a i ona je značajnije skuplja.

Prostran ukazuje da uticaj na maloprodajnu cenu ima i način uzgoja, koji je uvek naveden na deklaraciji proizvoda. Sve više proizvođača, kako dodaje, prelazi na podno držanje koka, što dodatno povećava njihove troškove.

B. K.