Prostran: Srbija ima dovoljno pšenice, realan izvoz u Kinu

Srbija će i ove godine imati dovolje količine pšenice za domaće potrebe, a i izvoznici očekuju solidnu zaradu. Pšenicom je bilo zasejano oko 700.000 hektara, koliko i prethodnih godina, a rod iznosi približno 3,2 miliona tona.

Od tih količina za domaće potrebe je dovoljno oko 1,5 miliona tona, oko 1,2 miliona tona ide u izvoz, a ostatak je namenjen robnim rezervama zemlje.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da se najviše pšenice izvozi u zemlje u okruženju, a plan je da se dođe i do potrošača u zemljama Srednjeg i Dalekog istoka, pre svega u Severnoj Africi.

„Naše ambicije su da se bar nekih milion tona Dunavom izveze preko luke u Kostanci i da se pretovarom u velike brodove, prekookeanske, izveze u neke daleke zemlje. Bilo je pregovora sa Egiptom za izvoz, dakle neke bliže zemlje nego što je to Kina, ali naravno i milion tona za Kinu nije mala količina. Obzirom da su oni zakupili luke u Grčkoj, tu bi mogao biti neki od aranžmana, dakle izvoz u Kinu je dosta realan za neka buduća vremena“, rekao je Prostran za Politiku.

B. K.