Prvi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma od 10. do 12. maja na Zlatiboru

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i opština Čajetina Udruženje  „Zlatiborski eko agrar“ organizuju od 10. do 12. maja prvi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma „Zlatibor 2024“. Sajam će, po najavi organizatora, predstavljati jedinstvenu priliku za sticanje novih znanja, umrežavanje i davanje značajnog doprinosa razvoju poljoprivrede u regionu. Posebno će  puno značiti poljoprivrednicima, savetodavcima, naučnicima iz oblasti poljoprivrede kao i svim zaiteresovanima za distribuciju i kupovinu poljoprivrednih proizvoda.

Sajam će se odvijati u tri celine. Izložbeno-prodajna celina  biće na Kraljevom trgu, gde će biti predstavljene poljoprivredno-savetodavne službe iz cele Srbije kao i proizvođači koje oni preporučuju. Edukativni deo odvijaće se u Inovacionom biznis centru Zlatibora, a izložba poljoprivredne mehanizacije biže organizopvana u neposrednoj blizini Turističko rekreativnog kompleksa .

„Zlatiborski eko agrar“ je odnedavno bogatiji za ogranak pod nazivom „Agro sajam“ specijalizovan za organizaciju događaja u oblasti poljoprivrede i turizma poput Pršutijade, rakijade i sličnih manifestacija karakterističnih za zlatiborski kraj.

„Takođe iunsistiramo na primeni nauke u praksi u cilju podizanja prinosa i bolje ekonomičnosti na gazdinstvima. Prvu narednu edukaciju  realizovaćemo u saradnji sa Centrom za ispitivanje namirnica. Nameravamo da organizujemo i jednu školu u kojoj će se izlagači sa smotre suvomesnatih proizvoda edukovati na koji način su njihovi proizvodi ocenjivani i kategorisani, kako bi znali da u budućnosti još više unaprede nivo kvaliteta svojih proizvoda“, naglasio je direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić.

B. K.