RADOVIĆ: CENA KUPINE PREMAŠIĆE 300 DINARA ZA KILOGRAM

Na području cele Srbije do pre dve godine bilo je 6.350 hektara pod zasadima kupine, a sada pod ovim voćem tek je nešto oko 1.200 hektara.

„Pad proizvodnje uslovljen je cenom, koja se prethodnih godina kretala od 30 do 60 dinara za kilogram. Zbog toga su voćari iskrčili svoje zasade. Na početku ove godine cena kupine kretala se od 100 do 120 dinara, a sada se čačanska kupina prodaje za 250, 260 dinara po kilogramu, a sorta Loh nes za 260-270 dinara, tako da će cena do kraja sigurno ići i preko 300 dinara“, rekao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije.

Ovogodišnjoj dobroj ceni umnogome je doprinela nestašica ovog voća kako na svetskom, tako i na evropskom tržištu. Na smanjenje proizvodnje uticali su i vremenski uslovi i nepogode.

„Veliki pad zabeležen je kod najvećeg lidera u proizvodnji kupina – Meksiku, ali i u Americi. Naša kupina trenutno se izvozi u sve evropske i svetske zemlje. Da bi se ovaj trend nastavio neophodne su veće površine i zasadi, a to je veliki problem zbog nedostatka sertifikovanog sadnog materijala i sve izraženijih klimatskih promena“, kaže Radović dodajući da su početna ulaganja velika i da je neophodno tri godine kako bi se zasadi kupine podigli i dobio rod.

B.K.