Raspisani konkursi grada Kruševca za poljoprivrednike

Grad Kruševac raspisao je konkurs za program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada za poljoprivredne proizvođače u 2023. godini

Proizvođačima je na raspolaganju više mera podrške. Do 30. juna otvoren je i konkurs za subvencionisanje ekonomskih aktivnosti na preradi poljoprivrednih proizvoda kao i na uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima. Iznosi podsticaja su 50 odsto na iznos investicija bez PDV-a, a maksimalno do 500.000 dinara. Dodatnih 10 odsto odobrava se kada su nosioci gazdinstva mlađi od 40 godina u trenutku podnošenja prijave i dodatnih 10 odsto kada su nosioci gazdinstva žene.

Uslovi za konkurs za izbor korisnika sredstava za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja su slični. Po Maskimalan iznos subvencije je 40.000 po gazdinstvu, a subvencioniše se do 40 odsto vrednosti, s tim da mlađi od 40 godina imaju još 10 odsto i žene dodatnih 10 odsto.

U toku je i konkurs  za subvesionisanje nabavke hrane i veterinarske usluge za ostavljeno žensko tele. Takođe, poljoprivredni proizvođači mogu aplicirati i na konkurs za  sredstava veštačkog osemenjavanja krave, gde se subvencioniše do 70 odsto od ukupnog iznosa investicija bez PDV-a, a maksimalno 1.200 dinara po grlu i to samo za prvo osemenjavanje.

Pravo da konkurišu za sredstva po konkrisima  imaju fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, pravna lica i preduzetnici, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom. Takođe moraju da imaju prebivalište i proizvodnju na teritoriji Kruševca,  i nisu podneli zahtev za isto ulaganje u drugim javnim fondovima. Važno je isto tako da  nisu koristili istu investiciju kod lokalne samouprave u poslednje dve godine osim podizanja novih ili obnavljanja postojećih (krčenje i podizanje) višegodišnjih zasada voćaka, hleba i vinove loze, podizanja i opremanja plastenika, nabavke košnice sa opremom i opremom za navodnjavanje. Isto tako  da nisu ostvarili subvencije u ovoj godini za meru investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i nemaju svojstvo povezanog lica sa dobavljačem odnosno pružaocem usluga.

Za svaki sektor propisani su i specifični kriterijumi koji se odnose na broj grla, kapacitet objekata, ukupni iznos investicija, veličina poseda.

Konkurs, u zavisnosti od konkursne linije, traje do 15. novembra ili do utroška sredstava.

B. K.