RATARI BANATA PORUČILI MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE: Subvencije za setvu isplatiti u februaru

Foto: Pixabay

Južnobanatski poljoprivrednici od Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini očekuju ciljane subvencije, veću podršku za prolećnu setvu i nabavku mehanizacije, rekao je za RTV poljoprivrednik iz Jabuke kod Pančeva i predsednik udruženja „Prvi klas“ Marko Škrbić.

Dodao je da će prolećna setva ove godine biti skupa, čak više nego lane.

„Đubrivo jeste malo jeftinije, ali je sve ostalo poskupelo. Gorivo, seme, pesticidi, herbicidi….“, napominje Škrbić.
Ističe da poljoprivrednici moraju da koriste kredite i državne podsticaje, jer bez toga ne bi mogli da rade.

„Lane smo uzimali kredite za obrt, za kupovinu repromaterijala… Koristimo sve fondove iz kojih može da se dobije neki dinar, kako bismo kupili mehanizaciju, jer je i ona poskupela, a to nam je oruđe za rad. Bez pomoći države ne bismo mogli ništa“, kaže Škrbić.

Istakao je da očekuje i suvbvencionisane kredite od države za repromaterijal, ali pod uslovom da budu isplaćeni na vreme, pre početka prolećne setve.

„Da budu u februaru, a ne kao prethodnih godina u maju i kasnije, jer tad nam je kasno. Kad kupimo ranije seme, mi na njega dobijemo rabat, povoljniju cenu, a kad ga platimo u maju, dobijemo punu cenu“, napominje Škrbić. Takođe je naglasio da niko u Srbiji ne treba da strahuje od nestašice hrane.

„Mi smo zemlja poljoprivrede. I u prošloj godini koja je bila loša obezbedili smo dovoljno količina za naše potrebe, ali hoćemo da radimo za izvoz, kao zapadne zemlje“, poručio je Škrbić.

B. K.