Realizacija kupoprodajnog ugovora za novi rod pšenice

Na robno-berzanskom tržištu, cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok cenovni nivo i imale su tendenciju rasta, a najizraženiji je bio kod pšenice od 6,08%. Pšenica beleži nove cenovne maksimume, dok je kukuruz ponovio istu cenu iz marta meseca.

Ponude pšenice, na cenovnom nivou od 37,00 do 38,00 din/kg bez PDV-a nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora. Međutim, sam kraj nedelje donosi intenzivniju tražnju koja je rezultirala rastom cene. Berzanski ugovori za stari rod, zaključeni su u cenovnom rasponu od 38,20 do 38,50 din/kg bez PDV-a, za promptnu isporuku robe. Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači. Ponderisana cena za proteklu nedelju iznosi 38,27 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 6,08%. Žetva pšenice novog roda se očekuje krajem juna i zainteresovanost za kupovinom ove žitarice se povećava. Terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine, na paritetu FCA, realizovan je na cenovnom nivou od 37,50 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe tokom jula.

Tržište kukuruza tokom protekle nedelje je bilo uzburkano. Kao i kod pšenice, prvi radni dan, doneo je pasivnost, da bi sredinom nedelje, pojačana tražnja dovela do rasta cene. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 33,60 do 34,00 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe tokom maja. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo od 32,60 do 33,00 din/kg bez PDV-a.  Ponderisana cena iznosi 33,91 din/kg bez PDV-a. Cenovne promene, u odnosu na prethodnu nedelju, kretale su + 1,62%.

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i i tokom ove nedelje.  Kupoprodajni ugovori na paritetu FCA su zaključeni po ceni od 84,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Ovom uljaricom, na paritetu CPT se trgovalo po ceni od 84,50 din/kg bez PDV-a.