RTS: Berba duvana u Sremu dobro napreduje, berači rade i noći

U Srbiji je broj proizvođača duvana pet odsto veći nego prošle godine, a površine pod tom kulturom su neznatno uvećane. Prema podacima Uprave za duvan, rasađen je na više od 3.800 hektara, a najveće površine su u Sremu. Sa izbeglicama iz Hrvatske u Hrtkovce je devedesetih godina stigao duvan. U ataru je pod tom kulturom oko 500 hektara.

Berači u njivu dolaze po mraku, a u ranim jutarnjim časovima već idu kući. U redovima duvana, berači se gotovo ne vide. Sa svake biljke u proseku uberu po tri lista.

„Možda je malo manji rod, ali je dosta bolji kvalitet“, rekao je za RTS Ljuboja Smolić, poljoprivrednik iz Hrtkovaca.

Od nekoliko tona sirovog duvana proizvođači, dobiju svega nekoliko stotina kilograma suvog lista.

„Otprilike 4 do 4,5 tone se ubaci u sušaru, a desetak posto izađe, 450 do 500 kilograma“, kaže Ljuboja i navodi da proces sušenja traje pet dana.

Berba traje do prvih mrazeva. Na početku sezone najveći proizvođač duvana u zemlji povećao je otkupnu cenu.

„U proseku je cena povećana za nekih 30 odsto. Veći akcent je stavljen na niže otkupne klase, da bi proizvođači imali ekonomsku računicu da beru tu klasu“, kaže Željko Ananić, menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana „Japan Tabaco Internacional“  doajući da je kvalitet duvana  jedan od boljih u poslednjih desetak godina.

B. K.