SUBOTICA: Održana centralna svečanost Dužijance, gradonačelniku hleb od ovogodišnjeg žita

Foto: https://www.subotica.com/

Po 113. put u Subotici je održana „Dužijanca“, svečanost vojvođanskih Hrvata – Bunjevaca, kojom se obeleževa završetak žetve.Velika povorka prodefilovala je centrom grada, nakon čega je gradonačelniku Stevanu Bakiću uručen hleb od ovogodišnjeg žita, preneo je „Dnevnik“.

Blagoslovljeni hleb i venac od žita koji simbolizuje krunu završetka žetvenih radova, prvom čoveku grada Subotice, predali su ovogodišnji mladi bandaš Petar Vukmanov Šimokov i njegova pratilja bandašica Dunja Šimić.

Hleb od ovogodišnjeg roda pšenice ponosno je okrenut na sve četiri strane sveta. Kao svojevrsna poruka koja kazuje – godina je bila rodna, a gladnih biti neće.

„Dužijanca kao svetkovina nastala u porodičnim krugovima, na ovdašnjim salašima od davnina ispunjava jednu od svojih najznačajnijih uloga, a to je čuvanje identiteta naroda sa ovih prostora.Ona je i zahvalnost Bogu, za završetak žetve i plodove zemlje i pohvala čoveku za njegov rad. Dužijanca u sebi sadrži i najizražajnije osobine žitelja Subotice, ali i cele Vojvodine. Uvereni da zajedničko razumevanje, rad i trud uvek doprinose zajednici i donose dobre rezultate, preduzimamo sve da zajedništvo i poštovanje identiteta svih naroda koji žive u Subotici budu temelj našeg grada“, poručio je u svom pozdravnom gradonačelnik  Bakić.

B. K.