RTV: Niska cena pšenice i kukuruza čuva mlečno govedarstvo na severu Bačke

Ono što trenutno ne ide na ruku ratarima, a to je niska cena pšenice i kukuruza, osnažilo je do sada najnestabilniju granu u stočarskoj proizvodnji – mlečno govedarstvo. Skokom otkupne cene mleka uz povećanje premije i subvencije po grlu, stvoreni su uslovi da se jeftina stočna hrana konvertuje u visoko vredne proteine mleka i mesa.

U ovom trenutku proizvodnja mleka se isplati i trebalo bi taj pozitivni impuls iskoristiti da se ojača mlečno govedarstvo što podrazumeva osavremenjavanje farmi, masovniji prelazak na proizvodnju organskog mleka i mesa i sve ono drugo što doprinosi očuvanju domaće proizvodnje naročito u vreme kada se pominje veštačka hrana.

„Veštačko mleko, meso i veštački sir kucaju na vrata i stvara se neka kampanja koja gura sve ono što do sada znamo, pa će konvencionalno biti pod pritiskom cena. Biće problem i za farmere i za potrošače“,  rekao je za RTV prof dr Denis Kučević.

A da  naši farmeri i te kako znaju da proizvedu kvalitetno meso i mleko RTV se uverio prilikom posete  farmi Bele Kečanovića na severu Bačke, u Čantaviru, gde je potpuno ista proizvodnja i briga o dobrobiti životinja kao u razvijenim zemljama Zapadne Evrope i Kanade.

„Ulaže se u kvalitetna grla i vrhunski priplodni materijal. Na farmi  trenutno se muze 170 krava, jedna krava u proseku dnevno daje oko 26 litara mleka ekstra klase koje se predaje mlekari. Ulaganja su velika, poslovi na farmi uglavnom su mehanizovani pa nemamo puno radne snage“, rekeo Kečenović.

B. K.