SA PANELA “AGRO BELGRADE 2024”: Izvoz poljoprivrednih proizvoda manji za oko 200 miliona evra

Foto: Beogradski sajam

Direktor projekta „Velika mala privreda“ Aleksandar Pavlović izjavio je, u okviru panela petog Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belegarde 2024“ u Beogradu da je izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2023. godini bio manji za oko 200 miliona evra u odnosu na 2022., ali da je čips od krompira postao ogroman izvozni artikl.

„Čips je postao veliki izvozni artikl Srbije. U 2022. godini smo bili na 40 miliona evra, polovina toga je otišla u Severnu Makedoniju. Neverovatna je i potražnja za pomfritom koji se izvozi u velikim količinama. Segment krompirske proizvodnje dakle ima neverovatan potencijal i raste brzo“, rekao je Pavlović predstavljajući  tržišne i izvozne rezultata u 2023. Godini.

Istakao je da je, sa druge strane, pad izvoza u poljooprivredi posebno zabeležen u sektoru voćarstva.

„Ukupan izvoz je pao za nekih 200 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu. Taj gubitak se najviše oseti u sektoru svežih jabuka koji je, kako je aktuelan već poslednjih nekoliko godina. Cene su u proseku ostale iste, otprilike 0,74 evra po kilogramu, što je sasvim pristojno. Najveći gubitak, kada je u pitanju izvoz, bio je na tržištu Rusije“, rekao je Pavlović.

Kada je reč o koštičavom voću, Pavlović ističe da je situaciji slična kao sa svežim jabukama.

„Ako pogledate poslednjih pet godina vrednost izvoza varira, likvidira se između 40 i 50 miliona evra. Količina robe koja je izvezena u 2023. je dramatično manja nego u prethodnih pet godina“, rekao je Pavlović.

Nešto optimističnije vesti su u sektoru borovnice, istakao je Pavlović i naveo da je izvoz u 2023. godini zabeležio rekord od više od 33 miliona evra.

„Ono što je zanimljivo, kada je reč o  borovnici, jeste da se Holandija kompletno vratila i postala izuzetno tržište za nas. To se vidi i po tonama. Izvozili smo 5.000 tona 2022. i već smo bili na 6.000 tona u 2023. godini sa tendencijom rasta“, ocenio je Pavlović.

Situacija je mnogo stabilnija u sektoru povrća, dodaje Pavlović, i takva je već poslednjih pet godina.

„U sektoru svežeg povrća diversifikacija tržišta je ogromna. Roba se plasira svuda, tako da nismo u opasnosti, kao što smo recimo zavisili od tržišta Rusije, za određene kulture“, ukazao je Pavlović i naglasio da je uočen  izvoza svežih kornišona.

B. K.