STIPS: Jagnjad 600 dinara u Čačku

Tokom protekle nedelje reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srtbije) zabeležili su rast cene tovnih bikova u Kraljevu, dok su telad bila skuplja na području Šapca. Porasla je i cena prasadi od 16 do 25 kilograma na području Kraljeva, Šapca i Kragujevca, a cena jagnjada na stočnoj pijaci u Čačku  dosegla je do 600 dinara za kilogram.

Reporter STIPS iz Kraljeva evidentirao je rast prodajne cene bikova SM rase  preko 500 kilograma na pijaci žive stoke u ovom gradu, dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram. Za razliku od ove pijace u klanicama  Raškog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih bikova  preko 500 kilograma, 365 dinara za kilogram.

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta na teritoriji Mačvanskog regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma, dominirao je iznos 760 dinara za kilogram.

Priplodne junice bile su skuplje u odnosu na drugu sedmicu januara na pijaci žive stoke u Kragujevcu, 210.000 dinara po grlu

U klanicama Šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena tovne junadi  preko 480 kilograma na 340 i krava za klanje SM rase  230 dinara za kilogram. Pad prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma 630 i rast cene (370 dinara za kilogram) tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma zabeležen   je na stočnoj pijaci u Užicu.

Tovne bikove SM rase preko 500 kilograma klaničari Nišavskog regiona otkupljivali su  po nižim cenama, 370 dinara za kilogram.

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 550 u klanicama Braničevskog regiona, dok je cena krava za klanje bila 220 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene prasadi  od 16 do 25 kilograma na dominantnih 500 dinara za kilogram. Cene ostalih kategorija svinja bile su na prošlonedeljnom nivou.

Klaničari sa područja Šapca i ostalih mesta Mačvanskog regiona po višoj su otkupljjivali prasad  od 16 do 25 kilograma, dominirao je iznos od 650 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja, 240 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca u toku treće nedelje januara došlo je do rasta cene prasadi  od 16 do 25 kilograma na 530 i krmače za klanje na 280 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena tovnih svinja preko 120 kilograma na dominantnih 260 dinara za kilogram.

Prasad od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija na pijaci žive stoke u Nišu, dominirao je iznos od 550 dinara za kilogram. Pad otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama Južnobanatskog regiona, 250 dinara za kilogram, uz prosečnu ponudu.Otkupna cena tovnih svinja iste kategorije bila je niža i u klanicama na području Beograda, odgajivači su za otkupljena grla dobijali, takođe, 250 dinara za kilogram.

Tovne svinje  od 80 do 120 kilograma po nižoj su ceni otkupljivali klaničari Srednje-banatskog regiona, 260 dinara za kilogram.

Prodajna cena prasadi do 15 kilograma bila je niža  na pijaci žive stoke u Čačku, obzirom da je ponuda bila bolja, dominirao je iznos od 530 dinara za kilogram.

Nije zabeležen otkup svinja na području Moravičkoog ragiona.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu i klanicama  Braničevskog regione protekle nedelje izostala je ponuda prasadi i ostalih kategorija svinja.

Dominantna prodajna cena jagnjadi dostigla je iznos od čak 600 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Čačku. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama  Raškog regiona, odgajivači su najčešće za otkupljena grla dobijali 500 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Smedereva  zabeležen pad otkupnih cena jagnjadi, šilježadi i ovaca u klanicama na ovom području. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su  najčešće dobijali 500, šilježad 260, a za ovce 220 dinara .Na stočnoj pijaci u ovom gradu nije bilo promena cena i obima otkupa.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada cena jaradi na 300, dviski  210 i ovaca na 200 dinara za kilogram. Ovaca i dviski je bilo dvadesetak, a koza oko pet grla.

Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Užicu, dominirao je iznos od 570 dinara za kilogram.

B. K.