Šargarepu u Begeču uzgajaju na 600 hektara, sav rod se izvozi

DRUSTVO Veletrznica, kvantaska pijaca, kvantas ,sargarepa, foto Zorana Jevtic

Svaka godina za begečke proizvođače šargarepe, koja se gaji na otvorenom, po mnogo čemu je specifična jer u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika. Ove godine proizvođači su imali problem sa neoubičajeno malim količinama padavina i to baš u vreme kada je to bilo najpotrebnije. Bez obzira na to povrtari su zadovoljini prinosom.

Šargarepa u Begeču, selu nadomak Novog Sada, uzgaja se na čak 600 hektara. Moderan način proizvodnje, kvalitet zemljišta i blizina Dunava obezbedili su da begečka šargarepa bude među najkavlitenijim u regionu. Svu proizvodnju uglavnom plasiraju na inostranom, a malim delom i na domaćem tržištu.

Zahvaljujući udruživanju u zadrugu kao i zaštiti geografskog porekla  proizvođači nemaju problem sa plasmanom.

„Pre četri godine godine izradili smo elaborat na osnovu kojeg smo begečku šargarepu zaštitili oznakom geografskog porekla. Svake tri godine stručnjaci iz sertifikacione kuće izlaze na teren i proveravaju kvalitet nakon čega se oznaka geografskog porekla produžava“, rekao je povrtar Đorđe Pavkov koji proizvodi šargarepu na oko 40 jutara, a ovioh dana dnevno za izvoz upakuje čak 15 tona tog povrća.

Zanimljivo je da se u Begeču proizvodi količinski duplo više šargarepe u poređenju sa na primer celom Hrvatskom.

B. K.