Šećerana u Pećincima preradiće 300.000 tona repe

Fabrika šećera „Sunoko „ u Pećincima počela je kampanju prerade šećerne repe.Šećerana prerađuje repu sa teritorije celog Srema, a ove godine se očekuje da će biti prerađeno oko 300.000 tona repe.

„Ovo je 43. kampanja u našem proizvodnom centru. Krenula je kasnije u odnosu na prethodne godine, ali suša koju smo imali u letnjem periodu je produžila vegetaciju repe, tako da smo čekali da repa bude tehnološki zrela“, rkeo je Branislav Bogdanović, tehnički direktor proizvodnog centra Pećinci.

Direktor Sirivinskog sektora Miodrag Pavlović rekao je da će 300.000 tona biti prerađeno za oko dva meseca, a šećerana je već objavila uslove za setvu šećerne repe naredne godine.

„Uslovi su vrlo stimulativni i proizvođači već pozitivno reaguju na njih, tako da očekujemo da će u narednim godinama površine pod šećernom repom biti znatno povećane. Cena po toni za narednu godinu je 52 evra, a odmah po potpisivanju ugovora proizvođaču isplaćujemo 500 evra avansnog i beskamatnog finansiranja po hektaru ugovorene površine“, istakao je Pavlović

U pećinačkoj opštini je ove godine repom zasejano 150 hektara, a u Šećerani očekuju da će površine u narednoj godini biti udvostručene, objavio je „Dnevnik“.

B. K.