Ševarlić: Cena šećera skočila, proizvođači zavisni od prerađivača

Naš istaknuti stručnjak iz oblasti agroekonomije prof. dr Miladin Ševarlić izjavio je  da je na  tržištu skočila cena šećera, kao i da su u Srbiji prozvođači zavisni od prerađivača, što u Evropi nije slučaj.

Fjučersi na sirovi šećer poslednjih dana porasli su na oko 50 evrocenti po kilogramu i dostigli 11-godišnji maksimum. Predviđa se da će cena šećera i dalje rasti, posebno u slučaju lošeg vremena“, rekao je Ševralić za Tanjug.

Ističe da je cena šećera u Srbiji povećana jer je ograničen monopol na tržištu, s obzirom da četiri proizvođača iz dve kompanije između sebe prave dogovore o nastupu na tržištu.

Za razliku od Srbije, gde su proizvođači zavisni od prerađivača, u Evropi su, kaže Ševralić, svi proizvođači i suvlasnici prerađivačkih kapaciteta, pa čak i trgovinske mreže za poljoprivredno prehrambene proizvode.

„Nije im bitno kolika će biti otkupna,  daleko ima je važnija kolika je maloprodajna cena i njihov udeo u tome, kao što je slučaj sa danskim zadrugama, zatim sa švajcarskim Migrosom, koji ima dva miliona članova. Ima svoju banku, 600 ili 800 hipermarketa u svom sastavu sa 85 preduzeća, naučni institut.. I sve to spojeno u jednu funkcionalnu celinu“, naveo je Ševarlić.

B. K.