Skup o finansiranju agrara u PKV: Poljoprivridnicima podrška države u pred setvu

Privredna komora Vojvodine, u saradnji sa Institutom za ekonomiku poljoprivrede, organizovala je u Novom Sadu tematski skup „Finansiranje poljoprivrede u 2024. godini“. Poljoprivrednim proizvođačima su predočene mere podsticaja na koje će moći da računaju, kako od Ministarstva poljoprivrede tako i od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Dr Gordana Radović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede istakla je da je najveći i najsloženiji problem domaćeg agrara finansiranje. Dodala je da se ovaj skup organizuje od 2018. godine uoči prolećne setve kako bi poljoprivrednicima bila predstavljena finansijska podrška države.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Dragica Ilić rekla je da je Pokrajinski sekretarijat  već raspisao je konkurse za nabavku mehanizacije u sektoru voćarstva i biljne proizvodnje, a u narednih meseci i špo dana očekuje se raspisivanje preostalih konkursa.

Iako je lane poljoprivredna proizvodnja zabeležila jrast od  devet odsto i dalje su niske cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

„To je razlog zbog čega bi proizvođači trebalo da se preorijentišu na više faza prerade kako bi osnovne poljoprivredne proizvode preradili i imali finalni proizvodi na taj način bolje naplatili svoja ulaganja i trud“, rekao je Mladen Petković iz Privredne komore Vojvodine.

B. K.