SPOS: Novim pravilnikom ukida se dezinfekcija vozila i uverenje za transport pčela, ušteda do sto evra

Novim Pravilnikom koji počinje da važi od 1. maja pčelari će biti oslobođeni plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela, a ukida se i dezinfekcija vozila. To znači da će u, proseku, po jednoj selidbi košnica pčelari uštedeti najmanje 12.000 dinara, objavio je Savezu pčelarskih oragnizacija Srbije (SPOS)

Кako kažu u SPOS-u dve godine su sa nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede rešavali ovaj problem. Od maja više neće biti potrebno transportno uverenje za selidbu pčela (Uverenje o zdravstvenom stanju pošiljke životinja u unutrašnjem prometu), plaćanje naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu, dezinfekcija vozila pre selidbe od strane teritorijalno nadležne veterinarske stanice..

Pčelari su oslobođeni ne samo proceduralnih i vremenskih, već i značajnih finansijskih obaveza po tom pitanju  Napravili su i proračun koliko će okvirno moći da da uštede. Do sada su za pisanje transportnog uverenja plaćali 345 dinara. Naknada za  izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu koštala je najmanje 25 dinara po košnici u svakom smeru selidbe. Dezinkfekcija vozila trenutno košta od 1.035 do 1.265 dinara u jednom pravcu selidbe, a plaća se i izlaz veterinara na teren. Ako znamo da prosečan pčelinjak ima 70,6 košnica i neka bude da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 kilometara, ukupna ušteda po samo jednoj selidbi iznosi najmanje 11.585 dinara ili bezmalo sto evra.

B. K.