SMEDERVSKA PALANKA: Institut za povrtarstvo udvostručio proizvodnju semena, porudžbine iz Iraka i Irana

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci godinu završava sa zaključkom da je sezona bila teška, kao i da je većina  povrtarskih kultura manje ili više podbacila. Međutim Institut je uspeo da se vrati na tržište kvalitetnom semenskom proizvodnjom .

„Uspeli smo da  udvostručimo proizvodnju semena, kako kod nas u Institutu u otvorenom i zatvorenom prostoru, isto tako i kod naših kooperanata. Institut sada nudi jednu značajnu količinu semena, a prve porudžbine već stižu. U ozbiljnim smo pregovorima za tržišta Srednjeg i Bliskog istoka. Iz Iraka i Irana  očekujemo veće porudžbine, a takođe smo i u pregovorima sa nekim  afričkim zemaljama“, rekao je za RTV direktor Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci Nenad Đurić.

Renome Instituta, kako u prošlosti tako i danas bazira se na kvalitetnom ispitivanju i analizama.

„U laboratoriji radimo čistoću, klijavost i energiju semena kao i koliki je procenat vode. Te podatke  kupci dobijaju na deklaraciji kao i kompletnu analizu  o tome kakav je kvalitet i zdravstveno stanje semena“, rekla je naučna saradnica Instituta za povrtarstvo Jelena Stoiljković.

Institut ima najširu povrtarsku paletu, a za 78 godina postojanja drži 180 priznatih sorata i hibrida. Prošle proizvodne sezone priznata je i jedna nova sorta paprike, moravska lepotica, a plan je i da se u naredne četiri godine proširi i asortiman hibrida.

B. K.