SPOS: Pomoć Ministarstva poljoprivrede pčelarima u iskorenjavanju američke kuge

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede spremna je da pomogne  pčelarima u Srbiji u iskorenjavanju američke kuge pčelinjeg legla u Srbiji. Pokazano je to uvođenjem finansiranje za naknadu štete nakon spaljivanja obolelih zajednica, ali i obezbeđenjem besplatnih kliničkih pregleda svih pčelinjih društava u krugu prečnika od tri kilometra oko zaraženih pčelinjaka.

„Uprava za veterinu naložila je svim veterinarskim stanicama da odrade klinički pregled svih pčelinjih društava i sve eventualno sumnjive uzorkuju i pošalju na pregled. Ne postoji ni jedan razlog da pčelari to ne učine, s obzirom da se spaljena društva dobija  pravična naknada koja se u proseku kreće oko 20.000 dinara po zajednici, a cena je veća ili manja, zavisno od sadržaja spaljenih zajednica, broja ramova, nastavaka, meda, polena. Dalji zdravstveni nadzor pčelra  takođe potpuno besplatan za pčelare“, kaže se u saopštenju Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Iz SPOS-a podsećju da je američka kuga pčelinjeg legla zarazna bolest larvenog stadijuma medonosne pčele (Apis melifera) koja se lako širi i uporno održava u pčelinjacima. Spada u grupu zaraznih bolesti koja je, po zakonu, na teritoriji Srbije, od strane pčelara obavezna za prijavljivanje.

B. K.