Stara planina i Kučaj-Beljanica novi nacionalni parkovi

Foto: https://staraplanina.travel/

Posle 40 godina Stara planina i planina Kučaj-Beljanica su prva područja koja će u Srbiji poneti status nacionalnih parkova.  

„Taj status zaslužili su zbog velikog prirodnog bogatstva na svojim teritorijama“, rekla je povodom objavljivanja studije ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović podsećajući da su  poslednji put  nacionalni parkovi Tara i Kopaonik proglašeni 1981. godine.

Ministarka je dodala da su studije za nove nacionalne parkove koje je izradio Zavod za zaštitu prirode, postavljene na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine da je time zvanično pokrenut postupak zaštite, odnosno već su na snazi svi režimi i mere zaštite koje studije sadrže.

Kada se ceo postupak okonča Nacionalni park Stara planina prostiraće se na 116.000 hektara, a Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara.

„Za nas je izuzetno važno da nastavimo da brinemo da sva prirodna dobra na najbolji način sačuvamo za buduće generacije. Zato smo i pokrenuli postupak i proglasićemo ove dva područja nacionalnim parkovima, u kojima će priroda imati najveći stepen zaštite“, rekla je Vujović.

B. K.