STIPS: Nastavljen rast cene prasadi i jagnjadi

Protekle  nedelje, uoči Novogodišnjih praznika, reporteri STIPS( Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) zabeležili su rast otkupne cene tovnih bikova SM rase,preko 500 kilograma u klanicama na području Nišavskog regiona. Cena je iznosila 370 dinara za kilogram, uz prosečnu ponudu i tražnju.

U klanicama Šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupne cene junadi preko 480 kilograma na 360 dinara za kilogram dok je za krave za klanje trebalo izdvojiti 200.000 dinara po grlu.

Klaničari Moravičkog regiona otkupljivali su tovnu junad preko 480 kilograma po ceni od 340, dok je najčešća otkupna cena preko 500 kilograma iznosila 350 dinara za kilogram.

Za otkupljene krave za klanje SM rase odgajivači sa područja Leskovca i okoline mogli su računati na cenu od 240 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u ovom gradu izostala je prodaja teladi i ostalih kategorija goveda.

Nastavljen je trend rasta cena prasadi i tovnih svinja u Kragujevcu. Za prasad  do 15 kilograma trebalo je izdvojiti 600, a od 16 do 25 kilograma 550 dinara za kilogram.Za tovne svinje  preko 120 kilograma prodavci su tražili 280 dinara za kilogram.

U klanicama Šumadijskog regiona takođe je došlo do rasta otkupnih cena prasadi na 550  i obe kategorija tovnih svinja  od 250 do 300 dinara za kilogram, u zavisnosti od telesne mase i kvaliteta tovljenika.

Na pijaci žive stoke u Leskovcu zabeležen je rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u odnosu na predhodni pieriod, dominirao je iznos od 550 dinara za kilogram. Obim ponude i prodaje bio je na peosečnom nivou.

U klanicama Južno-banatskog regiona dominantna otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma iznosila je 500, dok je u kategoriji tovnih svinja od 80 kilograma dominirao iznos od 280 dinara za kilogram.

Rast cena prasadi  od 16 do 25 kilograma evidentiran je i na stočnoj pijaci u Kraljevu, dominirao iznos od 550 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja, mogle su se pazariti najčešća za 340 dinara za kilogram.

Rast otkupnih cena jagnjadi i ovaca zabeležen je u klanicama  Podunavskog regiona. Klaničari su za otkupljenu jagnjad plaćali 520 , a za  ovce  od 230 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Kragujevca evidentirali su rast prodajnih cena jagnjadi i jaradi na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominantna cena jagnjadi iznosila 530, a jaradi 320 dinara za kilogram.

Dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila je 500 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Nišu, u klanicama  Nišavskog regiona iznosila je 400  dinara za kilogramu.

Jagnjad su bila jeftinija na pijaci u Vranju. Prema izveštaju reportera dominirao je iznos od 420 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci  kako u Pirotu tako i u celom Pirtokom okrugu u tokom čitave nedelje uoči Nove godione izostala je ponuda jagnjadi.

B. K.