UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA: Žalba Ministarstvu poljoprivrede na otežanu registraciju parcela za subvencije

Poljoprivredni proizvođači Srbije, koji su lane protestovali, nezadovoljni odnosom države prema toj grani privrede, uputiće dopis Vladi Srbije i resornom ministarstvu u kome traže razjašnjenje oko problema sa upisom parcela u e-agrar.

To su zaključci sastanka sedam udruženja – Udruženja Stig, Naše mleko, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, udruženja Složni pidikanci, Brestovački ratari, Sabora proizvođača agroprivrede Srbije i Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Predsednik subotičkog udruženja Miroslav Matković rekao je  za Betu da su do 17. decembra, kada su održani parlamentarni i lokalni izbori, mogle da se upisuju u e-agrar i parcele za koje ne postoje ugovori o zakupu, uz izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti zakupca, a od 18. decembra prošle godine traži se overa ugovora kod notara.

„To znači da se mora sklopiti ugovor sa vlasnikom zemljišta koje je uzeto u zakup, što je veliki problem jer su oni ili u inostranstvu ili nije sprovedena ostavinska rasprava ili jednostavno ne žele, a bez tog ugovora ne može da se registruje parcela u e-agraru, a ni dobije subvencija po hektaru“, rekao je Matković.

Dodao je da je taj problem sa sklapanjem ugovora sa vlasnicima zakupljenog zemljišta naročito izražen u požarevačkom kraju i u Šumadiji, a procena je to nije moguće i za oko 10 odsto parcela u Vojvodini.

B. K.