STIPS: Pad cena tovnih svinja

Prema izveštaju reportera STIPS ( Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) u klanicama iz Užica i okolnih mesta u protekloj nedelji došlo  je do rasta otkupnih cena teladi simentalske rase do 160 kilograma na 630  i krava za klanje iste rase na 280 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova simentalske rase  preko 500 kilograma, dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram. Zabeležen je i rast  cene teladi na stočnoj pijaci u Kraljevu, prodaja se najčešće  odvijala za 680 dinara za kilogram

Priplodne krave bile su jeftinije na stočnoj pijaci u Kragujevcu, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 200.000 dinara po grlu, a za prodaju je dovezeno nekoliko grla. Na pijaci žive stoke u Požarevcu mogla su se pazariti telad po ceni od 550, tovna junad do 300 kilograma po dominantnoj ceni od 500 i krave za klanje 200 dinara za kilogram. Obim ponude sve tri kategorije goveda bio je prosečan.

Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama Mačvanskog regiona,dominirao je iznos od 500 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma, 265 dinara za kilogram.

U klanicama Južnobanatskog regiona evidentiran je pad cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Postignut je znos od 245 dinara za kilogram, a ponuda je bila  reletivno dobra. Reporter STIPS iz Kragujevca evidentirao je pad cene tovih svinja preko 120 kilograma na 230 dinara za kilogram. Niža je bila i cena krmačaza klanje, dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram. U klanicama Šumadijskog regiona, takođe, je bila niža otkupna cena istih kategorija svinja u odnosu na prethodni uporođejući  period. 

Dominantna cena jagnjadidostigla je iznos od 500 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Užicu, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Otkupna cena jagnjadi bila je viša i u klanicama Šumadijskog regiona, kao i u Nišavskom regionu, gde je dominirao iznos od 400 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupljenih grla bio je prosečan.

Klanice Srednjebanatskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period  otkupljivale su jagnjad, dominirao  je iznos od 450 dinara za kilogram.

Rast prodajne cene jagnjadi evidentiran je i na pijaci žive stoke u Nišu,  promet se najčešće odvijao za 500 dinara za kilogram. Razlog je vrlo slaba ponuda ove kategorije ovaca. Klaničari  Braničevskog regiona otkupljivali su šilježad po dominantnoj ceni od 240 i ovce po ceni od 200 dinara za kilogram. Obim ponude bio je slab. 

B. K.