STIPS: Prasad u Kraljevu 400, a Nišu 600 dinara kilogram

Po izveštajima reportera STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) protekle nedelje na pijaci žive stoke u Kraljevu zabeležen je rast  cene tovnih bikova simentalske rase preko 480 kilograma,Promet se najčešće odvijao po ceni od 340 dinara za kilogram.

Otkupna cena iste kategorije goveda  bila je viša u klanicama  Raškog regiona, dominirao je iznos od 380 dinara za kilogram. Pored njih otkupjiovana  su i telad simentalske rase  do 160 kilograma po ceni od 700 i krava za klanje iste rase po 280 dinara za kilogram.

Klaničari Moravičkog regiona otkupljivali su telad simentalske rase, tovnu junad preko 480 kilograma, tovne bikove  od 500 i naviše kilograma  kao i krave za klanje. Otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je pad cena prasadi i tovnih svinja u odnosu na prethodni period. Za prasad kupci su trebali da izdvoje 400, dok je dominantna cena tovnih svinja iznosila 320 dinara za kilogram. Pad cene prasadi  od 16 do 25 kilograma evidentiran je i na pijaci žive stoke u Vranju. Prodaja se najčešće odvijaa po ceni od 480 dinara za kilogram.. Ponuda je bila dosta dobra, jer je za prodaju dovezeno stotinak grla.

Najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 500 dinara za kilogram u klanicama  Jablaničkog regiona. Dominantna cena prasadi od 16 do 25 kilograma  bila je 600 dinara za kilogramna pijaci žive stoke u Nišu. 

Reporter STIPS iz Kraljeva zabeležio je pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na prvu sedmicu januara na stočnoj pijaci u ovom gradu. Za kupovinu ove kategorije ovaca bilo je potrebno izdvojiti 530 dinara za kilogram.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža i u klanicama na  Podunavskog regiona, dominirao je iznos od 510 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Smederevu došlo je do pada cene šilježadi, dominirao je iznos od 310 dinara za kilogram. I na stočnoj pijaci u Leskovcu mogla kupiti jagnjad po ceni od 450, jarad 320, dok je za ovce trebalo izdvojiti 200 i koze 170 dinara za kilogram.

B. K.