STIPS: Skok cene prasadi i jagnjadi

Protekle  nedelje reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije) zabeležili su rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na stočnoj pijaci u Čačku, dominirao je iznos  340 dinara za kilogram. U klanicama  Moravičkog regiona izostao je otkup prasadi, ali i ostalih kategorija svinja.

Rast cene prasadi  od 16 do 25 kilograma takođe je evidentiran i na pijaci žive stoke u Kraljevu,  350 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilogram 220 dinara za kilogram.Prasad su  bila skuplja i na stočnoj pijaci u Pirotu. Za grla do 15  i  od 16 do 25 kilograma trebalo je izdvojiti čitavih 400 dinara za kilogram. Ponuda je bila dobra, a nije mnogo zaostajao ni procenat prodatih grla.

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene prasadi  od 16 do 25 kilograma, dostignut je iznos 400 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupljinih grla bio je na zavidnom nivou.

Na stočnoj pijaci u Nišu isto tako došlo je do rasta cene prasadi od 16 do 25 kilograma, dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, 240 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Smederevu evidentiran je pad cene prasadi od 16 do 25 kilogram, dominirao je iznos od 380 dinara za kilogram.

Prema podacima dobijenim sa stočne pijace u Užicu  skuplja su bila telad SM rase  do 160 kilogrram, 550 dinara za kilogram. Za razliku od stočne pijace, u klanicama Zlatiborskog regiona bile su niže  cene teladi SM rase  do 160 kilograma 520 dinara za kilogram i krava za klanje SM rase.

Klaničari sa Podunavskog regiona po nižim su cenama otkupljivali telad SM rase  do 160 kilograma, najčešće se plaćalo 500 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Kraljeva zabeležili  su  rast cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilogranama, 500 dinara za kilogram. Pored njih mogle su se još pazariti telad, priplodne junice i krave za klanje.

U klanicama Pirotskog regiona došlo je do pada otkupne cene teladi SM rase  do 160 kilograma i rasta otkupne cene krava za klanje SM rase. Za otkupljenu telad najčešće su plaćali 500, a krave za klanje 320 dInara za kilogram. Otkup i jedne i druge kategorije goveda bio je dobar.

Otkupna cena tovne junadi  od 350 do 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama  Zaječarskog regiona, otkup se najčešće odvijao za 255 dinara za kilogram uz slabu ponudu i broj otkupljenih grla.

Pored teladi SM rase  do 160 kilograma i krava za klanje klaničari sa Braničevskog regiona otkupljivali i tovnu junad  od 350
do 480 kilograma. Za otkupljenu telad plaćali su 550 , tovnu junad 450, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje iznosila 220 dinara za kilogaram. Identične kategorije goveda mogle su se pazariti i na stočnoj pijaci u Požarevcu, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Otkupna cena jagnjadi dostigla je  480 dinara za kilogram u klanicama  Severnobačkog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Broj otkupljenih grla, prema izveštaju klaničara, bio je prosečan.

Reporteri STIPS iz Šapca zabeležili su rast otkupne cene jagnjadi u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 400 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla bio je dobar.

Klaničari  Nišavskog regiona, takođe, su po višim cenama otkupljivali jagnjad, dominirao iznos od 380 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Nišu jagnjad su bila jeftinija, dominirao iznos od 420 dinara za kilogram.

U klanicama  Podunavskog regiona evidentiran je rast cene jagjnadi na 360 dinara za kilogram i pad otkupne cene šilježadi na dominantnih 240 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Nišu bila su jeftninija šilježad, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 250 dinara za kilogram.

Jagnjad su bila jeftniija na pijaci žive stoke u Užicu, dominirao je iznosod 350 dinara za kilogram. Slična situacija zabeležena i u klanicama na Zlatiborskog regiona pa se otkup jagnjadi najčešće odvijao po ceni od 360 dinara za kilogram.

B. K.