STIPS: Skuplja telad, jagnjad i prasad, jeftinije ovce

Prema izveštaju STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi) posledenje oktobarske nedelje cena teladi SM rase razlikovala se u zavisnosti od regiona do regiona. Tako je u Kragujevcu cena bila od 450, a u raškom regionu 410 dinara za kilogram žive mere! U Kragujevcu je došlo i do rasta otkupne cene teladi do 160 kilograma i krava za klanje koje su se prodavale po cenu od 160 dinara za kilogram.

Rast cena tovnih bikova preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase evidentiran je na stočnoj pijaci u Kraljevu. U istom periodu je u raškom regionu bila niža otkupna cena teladi SM rase 410 dinara za kilogram, ali i viša otkupna cena krava za klanje 190 dinara za kilogram.

U klanicama na području Južnobanatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi SM rase preko 480 kilograma na 240 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupa bili su slabi. Istovremeno u Šumadijskom regionu došlo je do rasta otkupnih cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje. Tovne svinje otkupljivane su  od 160, dok je kod krmača za klanje dominirala cena od 140 dinara za kilogram. Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je niža u klanicama na području Srednjebanatskog regiona. Otkup je uglavnom bio po ceni od 170 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Vranju bila su skuplja prasad od 16 d0 25 kilograma, dominirao iznos od 230 dinara za kilogram. U istom periodu je nastavljen pad otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Beograda.

U klanicama Podunavskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi na 270 i pada otkupne cene šilježadi na 220 dinara za kilogram. Ovce su bile jeftinije u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Smederevu, prodavale su se po ceni od 160 dinara za kilogram.

Rast prodajne cene jagnjadi u zabeležen je i na stočnoj pijaci u Kraljevu, pošto je dominirao iznos od 310 dinara za kilogram. Prodajna cena dviski, 150 dinara za kilogram. bila je niža u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Na pijaci žive stoke u Vranju došlo je do pada prodaje cene jaradi, a dominirala je cena iod 230 dininara za kilogram.

B. K.