STIPS: Skuplji tovljenici, jeftinija jagnjad

Tokom protekle nedelje reporteri STIPS (Sistem trržišnih infromacija u poljoprivredi Srbije) zabeležen je pad cene jagnjadi širom Srbije, dok su cene u govedarstvu varirale u zavisnosti od mesta. Znatno je porasla i cena prasadi i svinja, što se naročito odnosi na čačanski region.

Tovni bikovi, SM rase, preko 500 kilograma, bili su skuplji u Nišavskom regionu, klanice sa tog područja za otkupljena kvalitetna grla plaćali čak 380 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu zabeležen je pad prodajne cene tovne junadi, od 350 do 480 kilograma, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 500 dinara za kilogram.

Otkupna cena krava za klanje bila je niža u klanicama Moravičkog regiona. Otkup ove kategorije goveda najčešće se odvijao po ceni od 235 dinara za kilopgram.

Priplodne krave SM rase bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Kragujevcu,  kupci ovih grla trebali su da izdvoje 280.000 dinara po grlu.

Dominantna otkupna cena tovne junadi  od 350 do 480 kilograma iznosila je 375 dinara za kilogram u klanicama  Sremskog regiona.

Prasad od 16 do 25 kilograma i tovne svinje, od 80 do 120 kilograma bili su skuplji, u odnosu na predhodnu sedmicu, na pijaci žive stoke u Čačku. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 480 , a svinje 350 dinara za kilogram.

Rast otkupne cene tovnih svinja evidentiran je u klanicama  Južnobanatskog regiona,  dominirao je iznos od 245 dinara za kilogram Pored njih otkupljivana su i prasad,  od 16 do 25 kilograma, po dominantnoj ceni od 550 dinara za kilogream.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta cene krmača za klanje, dominirao je iznos od 180 dinara za kilogram. Identična je situacija bila i u klanicama  Šumadijskog regiona, gde je cena  takođe bila 180 dinara za kilogram.

Prasad, od 16 do 25 kilograma, bila su jeftinija  na pijaci žive stoke u Kraljevu, dominirao je iznos od 420 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta cene jagnjadi, na dominantnih 500 dinara za kilogram. U klanicama Braničevskog regiona evidentiran je pad otkupne cene ovaca u odnosu na prethodni period, dominirao je iznos od 200 dinara za kilogram.Pored njih  otkupljivana su i šilježad, čija je otkupna cena bila 250 dinara za kilogram. Ponuda i otkup obe kategorije ovaca bio je prosečan.

U klanicama  Nišavskog regiona, takođe je došlo do rasta otkupne cene jagnjadi, dominirao je iznos od 530 dinara za kilogram.

Jagnjad su bila jeftinija  na stočnoj pijaci u Kraljevu,  kupci ove kategorije ovaca trebali su da izdvoje 520 dinara za kilogram. Pad otkupne cene jagnjadi nije zaobišao ni klanice Raškog regiona, dominirao je iznos od 500 dinara za kilogram.

Pad cene jagnjadi zabeležen je i u klanicama  Podrinjskog regiona, dominirao je iznos od 550 dinara za kilogram. Obim ponuđenih i otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou.

B. K.