Stočari i ZSS traže formiranje Uprave za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede

Udruženja uzgajivača goveda „Agroprofit“ i „Kasum“ kao Grupacija tovnog govedarstva Privredne komore Srbije uputili su predlog Skupštini Srbije da pri Ministarstvu poljoprivrede bude formirana uprava za stočarstvo.

„Problemi u stočarstvu su takvi da traže posebno angažovanje Ministarstva poljoprivrede. Takvo telo postoji u svim naprednim državama koje računaju na stočarstvo i potrebno je to urediti zakonom. Neke imaju i centralni zavod za stočarstvo kome odgovaraju svi instituti koji su hijerarhijski ispod njega“; izjavio je za „Politiku“ predsednik Udruženja „Agroprofit“ Čedomor Keco, dodajući da inicijativu podržava i Zadružni savez Srbije.

Napominje da realnost domaćih uzgajivača goveda jeste izvoz u Kinu smrznutog junećeg mesa, a svežeg u Italiju i Grčku.

„Na tržište Turske više ne treba da računamo. Tenderi za nabavku mesa nisu raspisani, a njihovi farmeri svojevremeno su vodili kampanju protiv našeg mesa“, istakao je Keco  i dodao da je dodatni hendikep to što je Evropska unija, na osnovu SSP-a, kupcima našeg mesa nametnula visok porez, i do 1,35 evra po kilogramu, i zato nismo konkurentni u evropskim zemljama.

B. K.