Stočarska proizvodnja u Srbiji  godišnje u padu za dva do tri odsto

Foto: Pixabay

Stočarska proizvodnja u Srbiji u krizi je već nekoliko decenija, a godišnje obim stočarske proizvodnje pada za dva do tri procenta, rečeno je u Somboru na skupu „Stanje u stočarstvu – kako dalje“, koje je organizovala Regionalna privredna komora Zapadnobačkog okruga.

„Sam podatak da je odnos biljne i stočarske proizvodnje 70:30 u korist biljne p govori o tome kakva je situacija u stočarstvu. Nekada je taj odnos bio 60:40 u korist biljne proizvodnje. U razvijenim evropskim zemljama taj odnos je 60:40, ali u korist stočarstva“, rekao je na skupu Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS).

Vrednost stočarske proizvodnje u Srbiji je, po analzi PKS u prošloj godini bila 176,2 milijarde dinara. Broj goveda pao je na oko 800.000 grla, ili 6,9 odsto. U padu je i proizvodnja svinja  za 7 odsto, živinarstvu je nešto manja je za 3,5 odsto, a na godišnjem nivou ona iznosi nešto manje od 15 miliona komada. Proizvodnja u kozarstvu je oko 191.000 grla, što je takođe pad  za 1,7 odsto.

Rast proizvodnje od 1,5 odsto beleži se jedino u ovčarstvu gde trenutno ukupan broj grla iznosi 1,7 miliona.

B. K.