Stojanović: Poljoprivredna mehanizacija skuplja od 30-50 odsto, kasne isporuke

Svedoci smo svakodnevnih poskupljenja u svim segmentima. Hrana je skuplja, ali i gorivo, đubrivo, seme i pesticidi. Znatno su skuplje su i nove poljoprivredne mašine se, a poljoprivrednici koji bi da ih kupe, daleko duže čekaju na isporuku.

„Sa početkom rat u Ukrajini cene su potpuno van kontrole. Proizvođači zavise od dobavljača repromaterijala i sirovina, cene energije su drastično skočile. Došli smo do toga da su neke mašine za godinu dana poskupele od 30 do 50 odsto sa trendom daljeg povećanja cena. Veliki broj fabrika ne može da ispoštuje narudžbine. Rokovi sa uobičajenih 3-4 meseca prolongirani na 6-7 meseci. Ako bi sada neko poručio mašinu, dobio bi je  tek pred Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ali 2023. godine To je apsolutno neprihvatljivo sa stanovišta nekog ko planira da kupi neku novu mašinu, kao i da konkuriše na IPARD i drugim konkursima“, rekeo je Marko Stojanović, generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije za portal Poljoprivreda. info.

Godinama mehanizacija je najznačajniji segment Međunaronog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Da li će tako biti i ove godine?

„Bez obzira na sve objktivne poteškoće sve članice Udruženja prijavile su učešće na mestu na kom su tradicionalno izlagale. Koristimo gotovo polovinu otvorenog izložbenog prostora. Trudimo se da pribavimo najnovije modele i na sajmu ppredstavimo najbolje iz naših programa“, rekao je Stojnović.

B. K.